logo tekst 6     


Na četvrtom tradicionalnom godišnjem poslovnom samitu „Put svile“, koji je organizovala Republika Turska, učestvovalo je više od 500 učesnika iz 23 zemlje, a među njima u 18 privrednika iz 12 firmi iz Bosne i Hercegovine. Delegacija iz naše zemlje je boravila na ovom značajnom skupu posredstvom Fondacije BIGMEV a u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH i Kantonalne privredne komore Tuzla.
Na samitu „Put svile“, koji je održan od 27. do 29. novembra, održano je niz poslovnih konferencija i panela, kao i susreta poslovnih ljudi i privrednika u kojima su puno učešće uzli članovi delegacije BiH.

Trabzon1


Na čelu delegacije iz naše zemlje bio je Zlatan Vujanović predsjednik Savjeta za strane investitore FBiH i ministar za trgovinu FBiH, koji je istakao da je tokom razgovora sa čelnicima milionskog grada Trabzona, koji je bio domaćin ovogodišnjeg „Puta svile“ izražena volja za uspostavu odnosa zbratimljenosti s nekim od gradova u BiH.
„Riječ je o gradu koji je industrijski i poslovni centar sjeverozapadne Turske, jednom privrednom gigantu. Njihova otvorena ruka za kreativne lidere naših općina i gradova je velika prilika“, rekao je Vujanović.
„Ministar Vujanović je na panelu „Kultura i turizam - poveznica za ekonomski razvoj među zemljama Puta svile“, predstavio potencijale BiH i FBiH za poslovna ulaganja i strane investicije, s naglaskom na turizam, te istakao značaj kulturno-historijske tradicije i povezanosti BiH i Turske“, saopćeno je iz Ministarstva trgovine FBiH.
Vujanović je istakao i da naša zemlja ima dobre odnose s Kinom i Rusijom, te je naglasio uvijek aktuelnu ambiciju za privlačenje turista, čiji je trend posjete rastući, ali još uvijek mali u odnosu na potencijale, ali i investitora iz Kine i Rusije.

Trabzon2


Privrednike sa područje Tuzlanskog kantona predvodio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla. "Ovo je jedno veliko iskustvo. Veoma nam je značajno da smo uspjeli organizovati naše privrednike, omogućiti im priliku da prisustvuju jednom ovako značajnom skupu kao što je samit "Put svile". Raduje nas činjenica da je ovaj skup iskorišten za niz kontakata, razmjena iskustava, razgovora o mogućoj saradnji u narednom periodu" izjavio je predsjednik Nedret Kikanović. Istakao je da će i u narednom periodu Kantonalna privredna komora Tuzla poduzimati aktivnosti na organizovanju posjeta značajnim evropskim skupovima, samitima te da će se u narednom periodu pokušati ostvariti što više poslovnih susreta naših privrednika i privrednika iz razvijenih evropskih zemalja. Četvrti tradicionalni godišnji poslovni samit „Put svile“, omogućio je učesnicima razmjenu iskustava i nove pristupe u sektorima mašina, građevinskih materijala, prehrambene industrije, namještaja, tekstila, plastike, transporta, turizma i kulture. Glavni pokrovitelj ovogodišnjeg samita je bio ministar financija i trezora Republike Turske Berat Albayrak.

Trabzon3