logo tekst 6     

U kompleksu sportske dvorane Luke u Bihaću danas je otvoren 15. Međunarodni ekološki sajam "EKOBIS 2017”. Ovogodišnji EKOBIS svečano je otvorio Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva u Vladi F BiH u prisustvu Huseina Rošića, premijera USK-a, Davora Župe predsjedavajućeg GV Bihać, Seada Delića, direktora Agencije za vodni sliv rijeke Save i Nihada Šušnjara, generalnog sekretara Privredne komore USK-a. Tema ovogodišnja sajamske manifestacije je voda, odnosno njen sveukupni prirodni, biološki, ekonomski i ekološki značaj za grad Bihać i Unsko-sanski kanton ali i za cijelu BiH. Sajam se ove godine organizira na 3000 m2 prostora Ii na oko 5000 m2 otvorenog prostora. Prisutno je preko 130 štandova i preko 250 izlagača, što je za oko 30 posto više izlagača nego prethodne godine. Generalni tajnik Privredne Komore USK, Nihad Šušnjar na ceremoniji otvorenja, kazao je da ova manifestacije uspješno traje već 14 godina, a za svoj cilj ima promociju i tržišnu valorizaciju proizvoda i usluga koji doprinose realizaciji ciljeva održivog razvoja.

ekobis2017TK3

 

"Razlog zašto je ovogodišnja tema voda, jeste što se upravo ove godine završava generacijski projekt, odnosno uspostava postrojenja za odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda u gradu Bihaću, koji ima veliki značaj za grad. Zajedno s našim partnerima, ministarstvima i Agencijom za vodno područje rijeke Save organizirali smo i prvu izložbu 16 punionica vode iz BiH, u okviru koje će se na jednom mjestu predstaviti svi naši proizvođači, a siguran sam da će se na kraju sajam donijeti i dobri zaključci na koji način pojačati značaj korištenja domaćeg proizvoda, posebno vode", kazao je Šušnjar. Svoju podršku EKOBIS-u dale su regionalne i područne komora iz zemlje.

ekobis2017TK2

Marko Šantić, predsjednik privredne komora FBiH iskazao je veliko zadovoljstvo što komorski sistem sve više prepoznaje kvalitet sajmova kao što je ovaj, u kojima se daje značaj očuvanju ekologije i zaštite životne sredine. Na sajmu je kao i do sada, predstavljena i privreda Tuzlanskog kantona u zajedničkoj postavci Kantonalne privredne komore Tuzla, sa dvadesetak učesnika, koji svake godine prepoznaju značaj bihaćkog sajma.

ekobis2017TK1


U prethodnim manifestacijama na sajmu se predstavilo više od 2.600 izlagača iz skoro 30 zemalja, a sajam je posjetilo preko 2000 posjetitelja. Podjednak interes za učešćem bio je od strane domaćih, ali i stranih izlagača. Značajni događaji sajma su radionice za djecu, ali i natjecanje u Eko kvizu uz veliku pomoć Unskih smaragda, udruženja koje okuplja entuzijaste i zaljubljenike u prirodu i radi na podizanju ekološke svijesti.
Ovogodišnji sajam EKOBIS istaknuti će vodu kao neprocjenjivo blago, potencirajući važnost zaštite ovog prirodnog resursa za sadašnje i buduće generacije, a nedavnim puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću, Unsko-sanski kanton je dokazao da ozbiljno pristupa zaštiti prirode i očuvanju biološke raznolikosti, ne samo u slivu Une već i šire.