logo tekst 6     

Generalni bosanskohercegovački sajam ZEPS, 24. po redu, i 14. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal danas su svečano otvoreni uz prisustvo zvanica s najviših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, privrednika i izlagača. Ovogodišnji ZEPS otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić koji je istakao kako je sajam odraz dosljednosti da BiH ostane na mapi povećanja bh. ekonomije i povezivanja kompanija i privrednika. Na ovogodišnjem Zeničkom privrednom sajmu u Zenici svoje proizvode će izložiti 587 izlagača iz 26 zemalja svijeta koji će imati priliku u periodu od 3. do 7. oktobra sklopiti nove poslovne ugovore i partnerstva.

zeps

Među brojnim izlagačima, na sajmu je predstavljena i privreda Tuzlanskog kantona u okviru zajedničke postavke privrede koju je realizovala Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona.

Na zajedničkom štandu Komore predstavilo se pedeset poslovnih subjekata iz našeg kantona, uglavnom malih i srednjih preduzeća, koja inače čine osnovu za budući privredni razvoj i značajni su poslodavci u našem kantonu. Predstavljene su firme iz prehrambene, hemijske, građevinske, plastične, drvne industrije ali i iz trgovine, turizma, ugostiteljstva i obrazovanja.

Postavku su posjetili i ministri iz Vlade TK, ministar industrije, energetike i rudarstva g. Srđan Mićanović i ministar razvoja i poduzetništva, g. Osman Puškar, koji su zajedno sa predsjednikom Komore g. Nedretom Kikanovićem održali press konferenciju i prisutnim medijima predstavili privredu Tuzlanskog kantona, njene potencijale i razvojne pravce.

Predsjednik Komore i ministri su se na štandu Komore sreli i sa premijerom Federacije BiH, g. Fadilom Novalićem kao i predsjednikom Privredne komore Federacije i predsjednicima kantonalnih komora, a tema svih susreta je bila stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i privredni razvoj našeg kantona.