logo tekst 6     


- Međunarodni sajam privrede u Mostaru - Osim NR Kine, na ovogodišnjem sajmu predstavit će se još tridesetak zemalja u svim oblastima privrede, a očekuje se oko 50.000 posjetilaca -

MostarKina

Dvadeset i drugi Međunarodni sajam privrede - Mostar 2019. održat će se od 9. do 13. aprila, a zemlja-partner ovogodišnje manifestacije je Narodna Republika Kina, kojoj će to biti drugi put u toj ulozi.  
Sajam će se održavati na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora, a zemlja-partner će se predstaviti na oko 2.000 kvadrata, rečeno je na press konferenciji organiziranoj uoči manifestacije.
U organizaciju ovogodišnjeg Sajma ušlo se ambiciozno, a velike zasluge za to ima i Kina koja će se predstaviti sa svojim najvećim multinacionalnim kompanijama. U Mostar dolazi oko stotinu firmi iz ove najmnogoljudnije zemlje na svijetu i druge po veličini privrede, te ne treba posebno isticati šta to znači za ovu regiju i cijelu BiH.

- Narodna Republika Kina već deset godina dolazi intenzivno na Mostarski sajam, a izlažu njene velike kompanije, giganti kao što su Huawei, ZTE, informacijske tehnologije, računarska oprema, elektrotehnika... Sa privrednom komorom iz Pekinga uradili smo više projekata na nivou državnih privrednih dijelova - kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Bošnjak ističe kako menadžeri iz cijelog svijeta dolaze u Mostar, te da u BiH moramo biti ponosni što je upravo privredni gigant poput Kine partner ovakvog događaja.
Osim NR Kine, na ovogodišnjem sajmu predstavit će se još tridesetak zemalja u svim oblastima privrede, a očekuje se oko 50.000 posjetilaca. Direktorica Bošnjak kaže kako su zadovoljni odzivom izlagača i da su kapaciteti Sajma već odavno popunjeni.
Ambasador NR Kine u Bosni i Hercegovini nj. e. Ji Ping podsjetio je na dugogodišnje prijateljstvo između BiH i Kine te da u protekle 24 godine, od uspostave diplomatskih veza, bilateralni odnosi dvije zemlje bilježe stabilan razvoj.

- Ovogodišnji Mostarski sajam je prvi poslije stupanja na snagu ukidanja viza za nosioce običnih pasoša, zbog čega ima poseban značaj. Međusobno političko povjerenje između BiH i Kine učvršćuje se iz dana u dan. Saradnja u svim oblastima, kao što su privreda i kultura, neprekidno se povećava - kazao je Ping.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić ističe kako je čast Mostaru i BiH da je Kina zemlja partner u privrednom smislu, jer se radi o lideru na ekonomskoj platformi u svijetu.

- Mi uvozimo iz Kine oko milijardu i 190 miliona vrijednosti roba, a izvozimo oko 40 miliona, te imamo veliki suficit u toj ekonomskoj razmjeni. Naravno, tu se otvara jedan veliki prostor za novu saradnju s kineskom privredom. Na ovom Mostarskom sajmu, zajedno s institucijama koje se bave privredom u BiH, a to su u prvom redu Vanjskotrgovinska i federalna Privredna komora, trasiramo put našim privrednicima i prema velikim istočnim tržištima - kazao je Šantić.

Navodi kako se u BiH najviše uvozi IT oprema, igračke i rasvjetna tijela, a izvozi se papir, karton i namještaj, te građevinski kamen i vino. Velik prostor za saradnju je i turizam te se će na ovogodišnjem sajmu predstaviti turistički proizvodi Srbije, Crne Gore i BiH, sa novim rutama koje će zainteresirati potencijalne goste.