logo tekst 6     


Održan stručni skup “Kontinentalni turizam-razvojne šanse BiH” u okviru 17. Međunarodnog sajma “List” u Lukavcu
U okviru 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije “List” u Lukavcu (BiH), održan je i stručni skup na temu “Kontinentalni turizam – razvojne šanse BiH”.

Panel1

Uvodno predavanje održao je dr Marko Šantić, predsjednik Gospodarske/Privredne komore Federacije BiH. U izuzetnom predavanju istaknuo je sve aspekte determiniranosti turističke ponude i tražnje u BiH, kao i makro poziciju BiH, sa turističkom ponudom zemalja u okružju, apostrofirajući pri tom važnost i značaj razvijene i adekvatne prometne infrastrukture za rast turističke tražnje.

U drugom dijelu stručnog skupa, organiziran je panel, u kojem su predstavljeni sajmovi iz BiH, Hrvatske i Srbije, kao i njihova refleksija na turističku tražnju.

Viroexpo – međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici te njegov značaj za razvoj poduzetništva i turističke tražnje predstavio je Milan Vanđura, samostalni savjetnik u HGK – Županijskoj komori Virovitica i član Organizacijskog odbora sajma.

Panel2

O ulozi Ekonomskog fakultet u razvoju turizma te ulozi ljudskih potencijala u razvoju turizma u Bosni i Hercegovini, govorila je mr sc. Selma Smajlović sa Ekonomskog fakuleta Univeziteta u Tuzli
Maid Porobić direktor JKP „Panonika“ doo Tuzla izlagao je na temu „Spoj kulturnog i rekreativnog turizma“. Milan Vanđura samostalni savjetnik HGK ŽK Virovitica koja je suorganizator sajma „ViroExpo“, Dejana Cahun koordinator projekta Sajam Građevine „SEEBBE“ Beograd i Dejan Tošić - direktor PKS RPK Zaječar i organizator sajma „Zdravo-Domaće-Prirodno“ prenijeli su iskustava o značaj direktnih kontakata, razgovora, posjeta, i svega onoga što se organizuje u okviru sajmova koje organizuju, koliko je doprinos sajamskih aktivnosti razvoju turizma u njihovim sredinama, koliko su sajmovi prilika da se jednom velikom broju posjetilaca preporuče turističke destinacije iz okruženja. Razgovarano je i mogućnosti primjene tih iskustava u Bosni i Hercegovini.

Treba istaći da je sajam „ViroExpo“ Virovitica drugi po veličini i značaju sajam u Hrvatskoj da okuplja veliki broj izlagača, iz sve većeg broja zemalja svijeta, ne samo Evrope i da je na ovom Sajmu, sve do ove godine Kantonalna privredna komora Tuzla izlagala i predstavljala svoje članice deset godina u nizu.

Sajam građevine „SEEBBE“ u Beogradu je jedan od najznačajnijih sajmova u Beogradskom sajmu a godišnje ih se održi oko 35. Ove godine doživio je svoje 45. izdanje i predstavlja najznačajniju sajamsku manifestaciju iz oblasti građevinarstva u Evropi. Komora dvije godine za redom obezbjeđuje prostor za nastup i predstavljanje svojih članica na ovom sajmu.

Sajam „Zdravo-Domaće-Prirodno“ u Zaječaru je sajam u razvoju. Potekao je kao ideja iz Privredne komore Zaječar i tadašnjeg predsjednika a sadašnjeg direktora Dejana Tošića. Od ukupno sedam održanih sajmova u Zaječaru, Komora je izlagala na šest.

Panel3

Uoči početka stručnog skupa Milanu Vanđuri, u ime organizatora sajma, predstavnici Organizacijskog odbora sajma Aziz Čačković, predsjednik i Dino Kalesić član, uručili su Zahvalnicu za dugogodišnje promicanje međuregionalne suradnje, međukomorskih odnosa, stjecanje i jačanje prijateljstva, snažnu podršku razvoju sajamskih aktivnosti u široj regiji i za snažnu potporu i napore u očuvanju najvrednijih ljudskih vrijednosti i tradicija.