logo tekst 6     

- Kantonalna privredna komora Tuzla, Udruženje za razvoj NERDA i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH -

DigiMSP1

Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovali su sredinom juna zajedničku prezentaciju u Komori. Riječ je o prezentaciji Inovativna poslovna rješenja bazirana na digitalnim tehnologijama u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH koja se realizuje u sklopu projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH. Učesnici ovog supa su imali priliku upoznati se sa planiranim aktivnostima projekta, te primjerima digitalnih rješenja iz BH poslovne prakse. Kako je istaknuto, primarni cilj projekta „Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH“ je da obezbjedi podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH da unaprijede svoje inovacione kapacitete putem korištenja digitalnih tehnologija, a kroz aktivnosti koje će u MSP unaprijediti razumijevanje prilika koje proizilaze iz poslovnih inovacija baziranih na digitalnim rješenjima, unaprijediti raspoloživost odgovarajuće podrške za preduzeća u ovoj oblasti. Također, cilj je ojačati saradnju MSP sa donosiocima relevantnih politika, predstavnicima javnog sektora i naučno-istraživačkih institucija. Uzimajući u obzir predočeni interes, kapacitete i potrebe MSP u ovoj oblasti, biće odabrano približno 200 preduzeća u BiH, sa kojima će se direktno sarađivati u provođenju aktivnosti projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH.

DigiMSP2

Projekat se, se u ovoj fazi, provodi u periodu od marta 2019. godine do septembra 2021. godine. U okviru prezentacija i diskusija vezanih za projekat „Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH“ učestvovali su predstavnici firmi "Imel" doo Lukavac, "RPC Superfos" Gračanica, "InfoPuls/FARMOFIT" i "DKR" Njemački centar za robotiku. Nakon prezentacije upriličena je posjeta DKR Centru i prezentacija industrijskih robota. S obzirom na sve veću ulogu digitalne transformacije u privredi, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, a u cilju podizanja efikasnosti poslovanja preduzeća, skup je privukao veliki broj zainteresovanih predstavnika privrednih subjekata sa području Tuzlanskog kantona i članica Kantonalne privredne komore Tuzla.