logo tekst 6     


Kantonalna privredna komora Tuzla i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA organizovala je prezentaciju 4. poziva za dodjelu grant sredstava “Challenge fond za inovativne poslovne ideje” za privrednika sa područja Tuzlanskog kantona. Iznos sredstava u okviru četvrtog poziva je 800.000 eura, a maksimalan iznos grant sredstava iz Challenge fonda je 30.000 eura. Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, pponovo imaju priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda.

Challenge1

"Da bi kompanije bile konkurentnije na tržištu, potrebno je da budu što inovativnije. Nažalost, naše kompanije jako malo ulaži pokreću inovativne aktivnosti a glavni razlog za tavku situaciju je nedostatak finansijskih sredstava. Upravo to je prepoznala švedska vlada i odlučila da je da izdvoji značajna sredstav i pokrene projekat "Challenge to Change", izjavila je Sanela Dževlan, projekt menadžerica „Challege to change“.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 eura. Privredni subjekati do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu dobiti  maksimalno do 30.000 eura.

Challenge2

"Želja nam je da zaposlimo nove radnike, da osavremenimo opremu, budemo konkurentni na tržištu. Smatram da možemo zadovoljiti sve potrebne uslove kao aplikanti", rekla je Alisa Salković izvršna direktorica Sicon Sas d.o.o. Tuzla.

Challenge4


"Moja su očekivanja realna nakon što sam se upoznao sa programom. Vidim da se potenciraju nove tehnologije, zapošljavanje mladih kako bi se zaustavio njihov odlazak iz zemlje, i nadam se da će ovaj projekat biti uspješan", izjavio je  Hasib Kovačević iz "Hafele BH" d.o.o. Gračanica.

Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.Rok za podnošenje aplikacija je 16. juli 2019. godine. Prijave na ovaj poziv isključivo moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba.