logo tekst 6     


Ovogodišnji 17. međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2019" otvoren je porukom premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafe Ružnića da je sajmište Luke u Bihaću sada idealno mjesto za razvoj poslovnog ambijenta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 - Naš primarni cilj mora biti upravo stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, kako bismo sačuvali  svakog čovjeka, jer su ljudi naše najveće bogatstvo. Nema boljeg mjesta za uspstavljanje poslovnih partnerstava i međuregionalne saradnje od sajmova ovakvog tipa. Zato bezerezervno podržavamo EKOBIS i nastojimo ga unaprijediti iz godine u godinu - riječi su kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

ekobisotvaranje1

Sajam će trajati od 12. do 15. septembra, a svojim sadržajem i pratećim događajima posvećen je cirkularnoj ekonomiji.  Posjetiocima će se predstaviti 270 izlagača iz Turske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine.

- Ove godine imamo pravo bogatstvo kada je u pitanju izložbeni prostor. Tu je puno novih izlagača, partnera za naše privrednike i vjerovatno najkvalitetniji prateći program dosada. Svi su primijetili značajan organizacijski i sadržajni napredak, što nam je na kraju krajeva i bio glavni cilj - naglasio je predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić.

Grad Bihać je i ovogodišnji partner Sajma, pa će posebna pažnja biti usmjerena na prezentacije projekata aerodroma u gradu na Uni, Lječilišta Gata, te brojnih turističkih i poljoprivrednih potencijala.

 - Ako bi tražili pet najprepoznatljivijih događaja u našem gradu, onda je EKOBIS sigurno u toj grupi. Ponosni smo na njegovu kvalitetu i tradiciju, te s razlogom možemo reći da je razlog za optimizam. EKOBIS je najjednostavnije rečeno izvanredna privredno - turistička promocija Bihaća i našeg kantona - kazao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Ovogodišnji grad - partner Sajma je Bjelovar, s kojim Privredna komora USK, ali i konkretno ovaj dio BiH ima dobru saradnju i poslovnu vezu.

 - Već dugo godina razvijamo i njegujemo gospodarske odnose na dobrobit građana i Bihaća i Bjelovara. Mi smo tu uvijek zastupljeni i posebno nam se dopada što je na sajmu uvijek prisutno mnogo lokalnih - domaćih proizvođača. To je najveća vrijednost ovog sajma - rekao je zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić.

Tema ovogodišnje Međunarodne konferencije o regionalnoj saradnji bit će cirkularna ekonomija, sa posebnim akcentom na poveznicu zaštite okoliša i ekonomske dobiti. Iz programa pratećih sadržaja može se izdvojiti i Prezentacija projektnih aktivnosti "SAVA - ties" - "Očuvanje staništa, uticaj i upravljanje invazivnim vrstama", te Panel diskusija  "Cestovno povezivanje Unsko-sanskog kantona sa Sarajevom".
Kantonalna privredna komora Tuzla je za svoje članice i ove godin obezbijedila izložbeni prostor i organizovala zajedničku postavku pod nazivom "Privreda TK". U sajmu u Bihaću, privredu Tuzlanskog kantona na zajedničkom izložbenom prostoru predstavljaju "Eko život" Tuzla, TA "Golden tours" Tuzla, "Radius" Gračanica, "Imel" Lukavac, "Alpha smart energy" doo Tuzla, Svadbeni salon "Ljubavna priča" Tuzla, "FINra" Tuzla, "Lović & CO" Lukavac.

ekobisotvaranje