logo tekst 6     


Kantonalna privredna komora Tuzla je u petak bila domaćin info sesije o novom javnom pozivu za podršku razvoju poljoprivrede u Bosni i Hercegovini koji u okviru projekta FARMA II implementiraju USAID i Vlada Švedske. Javni poziv se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava kojima se podstiču ulaganja u inovacije u poljoprivredi, jačanje uloge žena, mladih i marginaliziranih grupa te novoosnovanih preduzeća, kao i promocija poljoprivrednih proizvoda s ciljem povećanja prodaje i osiguranja pristupa tržištima.

Farma2

Ukupno raspoloživi grant fond za ovaj poziv je 1,2 miliona USD. Pravo apliciranja imaju registrovani obrti i pravna lica a pojedinačni grantovi idu od 5.000 – 50.000 USD, u zavisnosti od vrste projekta i aplikanta, a od aplikanata se očekuje vlastito učešće od 50% vrijednosti projekta. Prisutni su dobili informacije o oblastima i proizvodnjama koje su podržane ovim projektom, prihvatljivim aktivnostima, načinu finansiranja kao i procesu i rokovima apliciranja. S obzirom da su poljoprivreda i proizvodnja hrane značajni potencijali našeg kantona, Komora kontinuirano radi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača kao i informisanju i promotivnim aktivnostima , a u cilju jačanja ovog sektora.
Sve dodatne informacije o projektu moguće je dobiti od sekretara Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije KPK Tuzla, mr.sc. Suada Selimovića ilina web stranici projekta www.farmabih.ba.