logo tekst 6     


I dok se stranke koje su voljom građana BiH prije godinu dana dobile najviše glasova međusobno optužuju ko je kriv za neformiranje vlasti na nivou BiH i FBiH, privreda, kako ističu njeni predstavnici, ispašta i trpi posljedice zbog toga.

Podsjećamo, prekjuče je bila godina dana od kada su održani posljednji opšti izbori i nakon toga silni pregovori i dogovori u vezi sa formiranjem vlasti završili su neslavno. Zbog toga veliki broj sporazuma i ugovora čeka potpis i ratifikaciju u parlamentu BiH, nema ni budžeta institucija BiH za ovu godinu (na snazi privremeno finansiranje), investicije od dvije milijarde KM su na čekanju, nema novaca od MMF-a, BiH je jedina članica bez delegacije u Vijeću Evrope, a i u zastoju smo sa EU integracijama. Formiranje vlasti na nivou BiH zapelo je u vezi sa izborom mandatara za sastav Vijeće ministara, jer Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović uslovljavaju imenovanje kandidata (Zoran Tegeltija, bivši ministara finansija RS) slanjem ANP-a u Brisel, dok Milorad Dodik, srpski član, ne želi da pristane na to. Nedavno je i Dodik rekao da će usloviti formiranje vlasti time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

industrijskaproizvodnja

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže za “Nezavisne” da je privredni i poslovni sektor taj koji najviše trpi zbog neimplementacije izbornih rezultata i zbog toga što ne funkcioniše Parlamentarna skupština BiH. Ističe da veliki broj ugovora i ratifikacija sporazuma čeka na potpis, a da parlament BiH blokira dvije milijarde KM koje bi omogućile da privrednici u BiH budu konkurentni i idu za kolegama u susjedstvu.

“Zbog zastoja u formiranju vlasti na čekanju su i mnoga radna mjesta, a tužno je i neshvatljivo to što se politika stavlja ispred privrede i ekonomije”, kaže Vasić.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, za “Nezavisne” ističe da postoje osobe pri ministarstvima koje su zadužene za rad sa predstavnicima privrednih udruženja, ali i firmi, te da tu ne bi trebalo da ima uticaj to što još nema nove vlasti.

I dok privrednici apeluju na političare da se vlast formira, predstavnici političkih partija i dalje različito gledaju na ovaj problem.