logo tekst 6     

 - Zajednička sjednica u proširenom sazivu Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam i Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla -

usaid2

 

U okviru redovnih aktivnosti a na osnovu Pravilnika o radu Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam i Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, održana je zajednička sjednica odbora udruženja proširenom sazivu. Uz rasprave o aktuelnoj problematici oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma te poljoprivrede i prehrambene industrije na području Tuzlanskog kantona, centralni dio skupa bila je radionica pod nazivom "Sigurno rukovanje hranom i kako do oznaka geografskog porijekla i/ili halal certifikata“. Riječ je o projektu USAID Razvoj održivog turizma u BiH (Turizam) u partnerstvu sa Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Velibor Trifković stručnjak za turističke proizvode - USAID Turizam projekt, u uvodnom je dijelu napravio predstavljanje projekta i vodiča: "Bila je ovo dobra prilika da se upoznam sa kvalitetnim projektom USAID Turizam akademije i online kurseva. Ujedno, mislim da je od velike koristi za sve nas koji se bavimo turizmom, ugostiteljstvom, proizvodnjom hrane, sve ono što je sačinjavalo prezentaciju Vodiča za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma te Vodiča za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijalteta hrane u BiH. Izvanredan skup, zahvaljujemo na izuzetno korisnim informacijama koje smo dobili u toku radionice u Komori", rekao je Kasim Selimović predsjednik Odbora udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla.
Učesnicima skupa je rečeno kako je projekt USAID Razvoj održivog turizma u BiH (Turizam) u partnerstvu sa Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u proteklom periodu razvio dva vodiča: Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma i Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijalteta hrane u BiH.

Podizanje svijesti o važnosti postupaka sigurnog rukovanja hranom u ugostiteljskim i turističkim objektima svrha je vodiča za sigurno rukovanje hranom. Uvođenjem i primjenom ovog vodiča, i pridržavajući se preporuka navedenih u ovom vodiču, subjekti u poslovanju s hranom će izbjeći neželjena iskustva i zdravstvene rizike koji mogu biti prouzrokovani neadekvatnim rukovanjem, pripremom i čuvanjem hrane.

usaid3

Sa druge strane, zaštita proizvoda preko geografskih oznaka jedan je od ključnih koraka naprijed za poljoprivredne proizvođače kako bi stekli odgovarajuću tržišnu prednost. Geografske oznake stoga mogu igrati značajnu komercijalnu ulogu na tržištu i predstavljati interesantan tržišni potencijal za poljoprivredne proizvođače u smislu brendiranja proizvoda i promocije geografskog područja sa kojeg proizvod sa zaštićenom oznakom dolazi.
Pored navedenog, Agencija za certificiranje HALAL kvalitete Bosne i Hercegovine predstaviće svim prisutnim i svoj Vodič i procedure kada je u pitanju HALAL certificiranje privrednim subjektima.
Radionica je namijenjena pružaocima ugostiteljskih usluga (restoranima, hotelima i drugim subjektima koji se bave pripremom i posluživanjem hrane) kao i poljoprivrednim proizvođačima (Udruženjima, zadrugama, firmama itd.) čiji prehrambeni proizvodi imaju potencijal za dobijanje jedne od registrovanih oznaka porijekla i/ili Halal certifikat.
Na skupu je Vodič, procedure, prednosti i faktori uspjeha implementacije HALAL standarda, predstavio Valdet Peštalić šef odjela za edukaciju Agencije za certificiranje Halal kvalitete BiH.
Radionica je organizovana u suradnji i uz podršku Kantonalne privredne Komore Tuzla.