logo tekst 6     

Kao i prethodnih godina, u januaru 2023. godine urađeno je anketiranje privrednika Tuzlanskog kantona o uslovima poslovanja u 2022. i očekivanjima u 2023. godini. Na pitanje da ocijene opće stanje poslovanja u 2022. godini, 50% ispitanika je ocijenilo prosječnim (ocjena 3 u rasponu ocijena od 1 do 5). Kao najveći problem identificiran je nedostatak radne snage. U 2022. godini čak 81,5% ispitanika suočilo se sa problemom pronalaska radnika. Osim nedostatka radne snage, najistaknutiji problemi su fiskalna i parafiskalna opterećenja koja onemogućuju povećanje plata radnicima te rast troškova (energenti, transport, sirovine, repromaterijal) usljed općeg rasta cijena.
Faktori koji su izrazito negativno uticali na poslovanje su: energenti i gorivo, cijene sirovina,repromaterijala i transportni troškovi, nedostatak radne snage, fiskalni i parafiskalni nameti i korupcija. Kao neutralne privrednici su istakli pristup finansijama, pravosuđe i sigurnost, naplatu potraživanja i javnu upravu i administraciju. Obzirom na globalne ekonomske poremećaje, privrednici su ocjenjivali eventualne gubitke koje su imali u poslovanju. Njih 50% je izjavilo da nisu imali gubitke uzrokovane globalnim poremećajima, dok ih je 16,7% izjavilo da su imali štete preko 250.000 KM.

Anketa1

 

74% učesnika je izjavilo da nisu smanjivali broj zaposlenih u prethodnoj godini, 16,7% je zaposlilo nove radnike, dok je 9,3% firmi moralo smanjiti broj zaposlenih usljed rasta troškova poslovanja.

Anketa2

Nedostatak radne snage je prisutan u svim djelatnostima, a najveće potrebe su za radnicima raznih profila mašinske i elektro stuke, radnici u tekstilu, građevinarstvu, proizvodnji namještaja, hemijskoj industriji, ugostiteljstvu i radnici za jednostavne poslove za rad u fabrikama. Na pitanje da li su koristili uvoznu radnu snagu, 91% firmi je izjavio da nije, ali njih 6% planira u 2023.godini svoje potrebe za radnicima zadovoljiti uvoznom radnom snagom.
Kada su u pitanju poslovna očekivanja u 2023. godini, 42,6% je izjavilo da očekuju pogoršanje uslova poslovanja, ali i uprkos tome, 59,3% planira investicije u tekućoj godini.

Anketa3


Na kraju, privrednici su identificirali mjere koje bi im najviše pomogle u poslovanju u narednom periodu:
1. Smanjenje poreza i doprinosa da bi se stvorio prostor za povećanje plaća radnicima
2. Stimulacija izvoza
3. Subvencije za investicije
4. Niže cijene energenata
Pojednostavljene procedure zapošljavanja stranaca i sezonskih radnika