logo tekst 6     

Prvi let na redovnoj liniji Wizz Air je sa Aerodroma Tuzla obavio 29. maja 2013. godine. Prvi putnici, njih 149, doputovali su iz Malmea, a nešto kasnije, oko 20 sati, otputovali su i prvi putnici za Malme. Tog dana započela je lijepa priča o saradnji Wizz Aira i Aerodroma Tuzla, koja evo traje već punih deset godina.

wizz

Broj prevezenih putnika je rastao iz mjeseca u mjesec i već 2015. godine, u junu, Wizz Air je otvorio svoju bazu sa jednim avionom stacioniranim na Aerodromu Tuzla.

Nakon dvije godine baza je pojačana sa još jednim avionom, a Tuzla povezana sa petnaestak evropskih destinacija. Već u prvoj godini rada baze sa dva aviona, broj putnika je premašio pola miliona.

Pandemija je zaustavila letove, mnogi aerodromi u Evropi i svijetu su zatvoreni ali Wizz Air i Aerodrom Tuzla su nastavili da rade i u dvije pandemijske godine prevezli su preko pola miliona putnika.

Nismo našli precizan podatak ali se može dosta sigurno procijeniti da su Wizz Air i Aerodrom Tuzla za ovih deset godina prevezli više od 3,5 miliona putnika.

Vjerujemo da je zajednička želja svih nas da se lijepa priča o Wizz Airu i Aerodromu Tuzla nastavi i narednih godina, da stigne i treći bazni avion. Sretno!