logo tekst 6     

"Privreda TK" u Gradačcu

- Održan jubilarni, 50. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije -

Sajmovi1

U okviru dugogodišnjih aktivnosti na predstavljanju i promociji privrede Tuzlanskog kantona a uz sufinansiranje Vlade Tuzlanskog kantona, nastavljeni su nastupi na sajamskim manifestacijama. Nakon pauze zbog godišnjih odmora, tradicionalno je prva sajamska aktivnosti u Gradačcu a onda se niz nastavlja sajmovima u Modriči, Gračanici, Tešnju. Kantonalna privredna komora Tuzla za svoje članice i sve firme koje žele biti dio komorskog sistema, predstavlja na, već godinama prepoznatljivom, zajedničkom izložbenom prostoru pod nazivom "Privrede TK".
Tako je i bilo i u Gradačcu na 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije. Jubilarni 50. sajam šljive otvorio je Nermin Nikšić Premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Svečanu vrpcu presjekli su Nermin Nikšić, pemijer Federacije BiH, Kemal Hrnjić i Fedahija Ahmetović,ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i TK, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca. Gradačački sajam je i ove godine bio prilika za prezentaciju dostignuća, oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Upućen je iz Gradačca poziv za zajednički angažman svih nivoa vlasti, nauke, struke, poljoprivrednog i indstrijskog sektora, kako bi se obezbijedili potrebni uslovi za proizvodnju i plasman hrane.
Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu, kao podsajamska manifestacija, Udruženje pčelara ‘’Pčela’’ Gradačac organiziovalo je 6. međunarodni sajam pčelarstva. Izlagači su većinom bili sa područja BiH i iz Crne Gore. U sklopu sajma pčelarstva održane su i panel diskusije gdje se govorilo o aktuelnoj problematici u pčelarstvu Bosne i Hercegovine sa posebnim osvrtom na Varou desturktor i usklađivanju legislative Bosne i Hercegovine sa legislativom EU. I ove godine na međunarodnom sajmu poljoprivredne i prehrambene industrije razgovarano je o razvoju turizma. Održane su panel diskusije a na prvom panelu, drugog dana 50. jubilarnog Sajma šljive govorilo se o temi ‘’Turistički proizvodi i ljudski resursi u Strategiji razvoja turizma TK’’. Govorilo se u Gradačcu i o upotrebi novih tehnologija u praćenju i zaštiti poljoprivrednih kultura, upotrebi bioregulatora i savremenim kanalima snabdijevanja hranom. Osim novih softverskih rješenja, savremene tehnologije i upotrebe dronova značajno mjesto ima i poljoprivredna mehanizacija. I ove godine dodjeljene su medalje Sajma šljive za kvalitet izloženih proizvoda.
Na oko 5000 metara kvadratnih u četiri dana Sajma, predstavilo se više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Francuske i Turske. Organizator ove jubilarne sajamske manifestacije bila je Turistička zajednica grada Gradačca.

"Privreda TK" u Modriči

- Održan 12. Međunarodni sajam privrede Modriča 2023. -

Sajmovi2

Dvanaesti Međunarodni sajam privrede je u dva dana u JU Kulturno sportskom centru Modriča okupio više od 200 izlagača, iz oblasti privrede i poljoprivrede, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Kine. Sajam je zvanično otvorio Jovica Radulović načelnik opštine Modriča te sa ambasadorom Ambasada Narodne Republike Kine Đi Pingom presjekao svečanu vrpcu. I ove godine su, veoma uspješni organizatori sajma bili opština Modriča i Razvojna agencija opštine Modriča, u saradnji sa modričkim privrednicima, preduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima. Partner u organizaciji sajma bila je Ambasada Narodne Republike Kine, koju je predstavila Asocijacija kineskih preduzeća u BiH sa osam vodećih svjetskih kompanija iz oblasti energetike, građevinarstva, telekomunikacija i zdravstva. Modriča je i ove godine bila
mjesto gdje se oživljavaju određene poslovne aktivnosti, promoviše preduzetništvo i sklapaju poslovni ugovori. Prepoznata je mogućnost za razmjenu iskustava, obnovu kontakata sa poslovnim partnerima, upoznavanje novih partnera i zaključivanje ugovora, te prezentaciju proizvoda i usluga izlagača.

 

"Privreda TK" u Gračanici

- Održan 12. Međunarodni sajam privrede Modriča 2023. -

Sajmovi3

Sajam "Grapos Expo" je renomirana sajamska manifestacija koja promoviše preduzetništvo i inovaciju u Gračanici, TK, BiH ali i regionu. Sajam tradicionalno okuplja domaće i međunarodne kompanije, pružajući platformu za razmjenu ideja i razvoj poslovnih veza. Tako je bilo i ove godine, na 12. Međunarodni sajam poduzetništva i obrta "Grapos Expo" Gračanica 2023. Svečanu vrpcu presjekli su Nermine Nikšić premijer Federacije BiH, Edin Duraković ministar privrede TK, Nusret Helić gradonačelnika Gračanice i Mirsad Helić predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanica. "Grapos Expo" je u Gračanici u okviru sajamskih aktivnosti ponudio i niz zanimljivih prezentacija i panel diskusija. Raspravljalo se o aktuelnim temama kao što su "Inovativni caffe," "Dijaspora invest," "Energetska tranzicija – lokalna perspektiva, dosadašnja iskustva i planovi," "Megatrendovi digitalnog marketinga," i mnoge druge. Koncept sajma je usmjeren isključivo na izložbene aktivnosti, sa posebnim naglaskom na proizvodnim kompanijama iz metalne industrije, industrije hemije i nemetala, drvne i građevinske industrije. Osim poslovne strane, Gračanica će biti domaćin bogatog kulturno-umjetničkog programa koji će uključivati koncerte, izložbe i predstave. Organizator ovogodišnjeg sajma GRAPOS EXPO 2023 bio je Grad Gračanica i Udruženje poslodavaca Gračanica. Sajam je održan novoj lokaciji koja obuhvata impresivnih 5.000 m² zatvorenog i 3.000 m² otvorenog izložbenog prostora. Predstavilo se više od 120 domaćih kompanija i privrednika iz zemlje i inostranstva.

 

"Privreda TK" u Tešnju

- Održan 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023 -

Sajmovi4

Fokus 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj 2023, bio je na biznisu budućnosti koji mijenja cjelokupnu energetsku sliku, smanjuje troškove, osigurava samoodrživost, pospješuje cjelokupan ekonomski razvoj i pristup politikama Evropske unije. Kroz centralnu temu Sajma: “Obnovljivi izvori energije”, prezentovani su aspekti zelene energije, kao i izazovi koji su pred nama. Shodno kontinuiranom organizacijskom unaprjeđenju i očekivanjama za ovogodišnji Sajam privrede, u Tešnju je okupljen rekordan broj izlagača, privrednika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, predstavnika javnih kompanija, privrednih komora, javne uprave, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava. Na prostoru koji obuhvata više od 16.000 m2, više od 5.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i više od 10.000 m2 otvorenog izložbenog prostora, predstavilo se više od 500 izlagača iz 16 država svijeta, a zemlja partner bila je Republika Mađarska. Uz neizostavnu podršku Općine Tešanj kao partnera, prvi put u sajamskoj organizaciji ostvarena je saradnja i partnerstvo kroz status "Grad partner sajma - Grad Živinice". Niz propratnih aktivnosti kao što su jačanje saradnje lokalnih zajednica, potvrde prisustva i novih ugovora o saradnji privrednih komora iz BiH i okruženja, B2B sastanaka, panel diskusija na aktuelne teme zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije, te nekoliko novina dali su dodatnu dimenziju jednoj od najznačajnijih privrednih manifestacija u Bosni i Hercegovini. Mnogobrojni stručnjaci, gosti, iskusni menadžeri domaćih i svjetskih kompanija će dati svoj doprinos na centralnom panelu posvećenom temi obnovljivih izvora energije i energetskoj održivosti, ciljevima kojim naša zemlja treba težiti u budućnosti. Međunarodni sajam privrede u Tešnju zahvaljujući svom dugogodišnjem uspjehu izgradio je reputaciju stabilne i značajne platforme za povezivanje privrednog sektora, te je jednim dijelom i nosilac ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Organizator Sajma je Udruženje privrednika "Biznis-centar" Jelah-Tešanj.

 

 

Kantonalna privredna komora Tuzla je kao organizator sajamske postavke pod nazivom „Privreda TK“ na zajedničkom izložbenom prostoru na sajmovima u Gradačcu, Modriči, Gračanici i Tešnju, predstavila 50 firmi, članica Kantonalne privredne komore Tuzla. To su: "Fana" Srebrenik, "Mlin Nezić" Gradačac, "Solana" Tuzla, "TQM" Lukavac, “Lović & Co” Lukavac, "Imel – Milo selo" Lukavac, "Eko život" Tuzla, "Guber" Tuzla, "Finra" Tuzla, Cips Tuzla, Hotel "Tehnograd" Tuzla, Hotel "Vertigos" Tuzla, Borplastika Tuzla, Zeka komerc Gračanica, Tehna Gračanica, Wortmann Tinja, Tuzla Kvarc, Radius Gračanica, Corn flips Srebrenik, Cydonia Gračanica, Turistička agencija „Golden tours” Tuzla, Turistička agencija „Partner travel” doo Tuzla, Turistička agencija „In tour“ Tuzla, Turistička agencija „Transturist“ Tuzla, Turistička agencija "Guverner turist" doo Tuzla, "Piemonte" Tuzla, "Lerim" Lukavac, "Aronija Okanović" Tuzla, "Adriatic osiguranje" Tuzla, "Euroherz" osiguranje Tuzla, "Triglav osiguranje" Tuzla, "Pašnjak" Tuzla, "Nova Banka" Tuzla, "Annoa" Tuzla, "Azos" doo Tuzla, Mljekara "Smajić" Čelić, "MiBospo" Tuzla, "AgroLife" doo Mionica, „Bosfor“ Živinice, "Porta Naturae" d.o.o. Srebrenik, JKP ”Pannonica” d.o.o. Tuzla, UR "Etno Restoran Bardak" Đurđevik, Turistička organizacija Grada Tuzla, Grupacija pčelara TK, Grupacija gljivara TK, "Alpha smart energy" Tuzla, "Grin" Gračanica, "Old Story" Tuzla, "MamaMia" Tuzla.

Do kraja 2023. godine, zajedničku postavku pod nazivom "Privreda TK", Kantonalna privredna komora Tuzla će organizovati na sajmovima namještaja u Zagrebu i Beogradu, na sajmu privrede u Sarajevu i sajmu Etno hrane i pića u okviru Beogradskog sajma.