logo tekst 6     

- Jačati saradnju TK, BiH i Grčke - Omogućavanje boljeg i bržeg procesa izvoza i uvoza između TK, BiH i Grčke, dogovoreno je da se zajednički radi na povezivanju privrednika i jačanju poslovne saradnje –

grcka

U posjeti Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, a u okviru nastupne posjete Tuzli i Tuzlanskom kantonu, boravila je Nj.E. ambasador Grčke gđa Ijoana Eftimiadu (Ioanna Efthymiadou). Uvaženu gošću u pratnji Georgiosa Tosunisa (Georgios Tosounis) ekonomskog savjetnika i šefa Odjela za ekonomske i trgovinske odnose, u Komori je na sastanku primio Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla sa svojim saradnicima.
Predsjednik Kikanović je ambasadoricu upoznao o privrednoj strukturi Tuzlanskog kantona i aktuelnoj situaciji u privredi, aktivnostima koje poduzima Kantonalna privredna komora Tuzla.
"Vanjskotrgovinska razmjena između naše dvije zemlje je na niskom nivou i sigurno ima prostora za unaprjeđenje, posebno kada je u pitanju Tuzlanski kanton. Statistički podaci to potvrđuju i kazuju nam da je sa Tuzlanskog kantona u Grčku u prošloj godini, izvezeno 5 miliona KM robe da je uvezeno 10,3 miliona KM roba. Naš cilj je povećati ove cifre, pojačati vanjskotrgovinsku razmjenu, jer su do sada, uprkos dobrim odnosima dvije zemlje, i izvoz i uvoz nisu bili zadovoljavajući i proporcionalni onome što obje strane mogu i treba da ponude. Znali smo od ranije a i danas nam je uvažena ambasadorica upotpunila naša saznanja da obje strane imaju šta ponuditi i da postoji prostor za napredak u ekonomskim odnosima. Mi smo, uz povezivanje privrede, povećanje izvoza u segmentu namještaja, posebno zainteresovani za povezivanje sa grčkim privrednim komorama a sve u cilju bržeg i kvalitetnijeg povezivanja privrednika, firmi članica Komore sa grčkim privrednicima", rekao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.
Ambasadorica Eftimiadu je predsjednika Kikanovića i njegove saradnike upoznala sa privrednim potencijalima Grčke. "Bosna i Hercegovina i Grčka imaju dobre odnose, ali i potencijal za dalju saradnju. Veoma smo zainteresovani za različite puteve do poboljšanja saradnje. Zajedno ćemo pronaći način pomoću kojeg možemo imati zajedničku korist. Smatram da postoji jaka potreba za direktinijim vanjskotrgovinskim odnosima, imajući u vidu da se većina dosadašnje razmjene odvijala posredstvom trećih zemalja. Povjerenje koje smo međusobno izgradili je veoma jako, historijska pozadina je također jaka i trebamo graditi ove odnose posebno u poslovnom svijetu. Postoji prostor za unaprjeđenje saradnje a naša uloga i zadatak su upravo da radimo na tom planu, ostvorimo što snažnije povezivanje privrednika i omogućimo kontakte koji će dovesti do novih poslovnih iskoraka”, navela je Nj.E. ambasador Grčke gđa Ijoana Eftimiadu.
Razgovaralo se još o unaprjeđenju odnosa kada je u pitanju oblast turizma, bilo je riječi i o avio saobraćaju između dvije zemlje, gosti iz Grčke su spremni dati informacije i upute vezane za oblast obnovljivih izvora energije, organizovati seminare vezane za zelenu tranziciju.
U okviru predviđenih aktivnosti tokom posjete Tuzli i Tuzlanskom kantonu, Nj.E. ambasadorica Grčke u BiH Ijoana Eftimiadu i Georgios Tosunis ekonomski savjetnik i šef Odjela za ekonomske i trgovinske odnose, susresli su sa Zijadom Lugavićem gradonačelnikom Tuzle a sastanku je prisustvovala i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mirjana Marinković Lepić. Posjeta je završena susretom sa Irfanom Halilagićem premijerom Tuzlanskog kantona.