logo tekst 6     


- „Unapređenje okvira za integraciju dualno organizovanog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu“ -

giz24 5TZ


U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, u okviru realizacije projekta „Unapređenje okvira za integraciju dualno organizovanog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu“, 24. maja 2024. godine, održan je prvi sastanak Radne grupe za unapređenje pravnog okvira za srednje stručno obrazovanje u Tuzlanskom kantonu, u čijem radu učestvuju predstavnici svih relevantnih institucija, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Ministarstva privrede TK, Pedagoškog zavoda TK, partnerskih srednjih škola iz Gračanice, Živinica i Tuzle, te predstavnici poslodavaca i privrednih subjekata.
Predsjednik Komore, dr.sc. Nedret Kikanović i projekt menadžerica Edina Kurtićistakli su značaj projekta za unapređenje saradnje škola za srednje stručno obrazovanje i obuku i poslovnih subjekataTuzlanskom kantonu i sistemski pristup za uvođenje elemenata dualno organizovanog obrazovanja.
Ena Kunić, GIZ savjetnica za stručno obrazovanje i tržište rada, učesnicima je predstavila Analizu federalnih propisa primjenjivih na praktičnu nastavu i ferijalnu praksu učenika u okviru srednjeg stručnog obrazovanja, nakon čega je advokat Elma Veledar Arifagić prezentirala Analizu propisa srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Tuzlanskom kantonu s fokusom na praktičnu nastavu.
Nakon prezentacija, članovi radne grupe su utvrdili prioritete i potrebe za intervencijama u pravcu izmjena i dopuna pravnog okvira za srednje stručno obrazovanje, sa fokusom na realizaciji praktične nastave kod poslovnih subjekata. Kroz daljnji rad, radna grupa će, uz podršku GIZ-ovih savjetnika kreirati Prijedlog Nacrta Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o praktičnoj nastavi i Prijedloga Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju/ naobrazbi i odgoju koji će biti upućeni resornom ministarstvu u daljnju proceduru.
Projekat koji Komora realizirana osnovu ugovora o lokalnoj subvenciji, provodi se u okviru projekta „Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini“ (SEDEP) čiji je cilj poboljšanje stanja zapošljavanja i jačanje privatnog sektora u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na zelenu ekonomsku i digitalnu transformaciju. sufinansiraju vlada SR Njemačke (BMZ) i Vlada Švicarske a provodi GIZ. Cilj projektne komponente „Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke“ (SVET) koju sufinansiraju vlada SR Njemačke (BMZ) i Vlada Švicarske a provodi GIZ jeste jačanje sistema stručnog obrazovanja s fokusom na dualno organizovano stručno obrazovanje.
Cilj projektaje unapređenje saradnje škola za srednje stručno obrazovanje i obuku i poslovnih subjekata u Tuzlanskom kantonu i sistemski pristup za uvođenje elemenata dualno organizovanog obrazovanja, za šta je potrebna sinergija svih ključnih aktera, uključujući Ministarstvo, Pedagoški zavod, stručne škole, kompanije i Komoru koja predstavlja kompanije i tržište rada. Osim unapređenja zakonodavnog okvira, kroz projekat će se raditi na uspostavljanju kooperacijskih modela između srednjih stručnih škola i privrednih subjekata i obuka mentora praktične nastave u privrednim subjektima.
Krajnji cilj zajedničke saradnje i aktivnosti GIZ-a, Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kanotna, škola, privrede i ostalih aktera je poboljšanje zapošljivosti učenika nakon završene srednje škole.