logo tekst 6     

 

Nakon uspješno provedene obuke za master trenere, sedam učesnika iz Tuzlanskog kantona je uspješno položilo završni ispit i dobilo certifikat master trenera za obuku mentora praktične nastave.

Master1

Ovo su prvi master treneri koji će u budućnosti provoditi obuke mentora praktične nastave kod poslovnih subjekata. Tokom obuke u trajanju od 120 sati, polaznici su stekli ključne didaktičke, metodološke i pedagoške kompetencije, kako bi uspješno planirali i provodili obuke za mentore na kompetentan i savremen način.
Obuka za master trenere je realizovana u okviru programa “Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja” kojeg sufinansiraju Vlada SR Njemačke i Vlade Švicarske, a implementira GIZ.
U narednom periodu Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Kantonalna privredna komora Tuzla će organizovati obuke za mentore praktične nastave u poslovnim subjektima. Mentor je učitelj na radnom mjestu, uzor učeniku, koji prenosi svoja znanja i vještine u realnom radnom okruženju. On je zadužen da na cjelovit način oblikuje procese učenja i organizira stručno obrazovanje u preduzeću, kako po pitanju njegovih sadržaja, tako i po pitanju metodološkog pristupa, na način da učenike osposobljava za rad u struci. Kroz obuku će mentori dobiti upute kako najbolje prenijeti svoja znanja i vještine, kako motivisati učenike i kako se postaviti u nekim neželjenim situacijama.
Uvođenje elemenata dualno organizovanog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu stiču se preduslovi za dobijanje konkurentnije radne snage koja će svojim znanjima i vještinama moći da odgovori na potrebe i zahtjeve privatnog sektora. Realizacijom ovih aktivnosti, cilj je osigurati kvalitetnu praktičnu nastavu, uključiti što veći broj poslovnih subjekata i obezbijediti da svaki učenik ima priliku učiti na savremenim mašinama, od najboljih majstora, sticati radne navike koje su značajne za formiranje kvalitetnog, mladog radnika.
Uspješan završetak obuke za master trenere, naknadni praktični ispit i dodjela uvjerenja predstavlja važan doprinos razvoju kvalitete dualno organizovanog stručnog obrazovanja u BiH.

Master2