logo tekst 6     


U vrijeme velikih stradanja u Bosni i Hercegovini od klizišta i poplava, GEO-EXPO 2024 je 14. po redu naučno-stručni skup koji ima za temu klizišta, geoprostor, upotreba prostora, tunelogradnja, rudarstvo i sve ono što se radi na zemlji i pod zemljom. Svjedoci smo brojnih demonstracija i skupova protiv kamenloma, eksploatacije litijuma, izgradnje mini hidroelektrana, solarnih i vjetroelektrana, protiv ekesplotacije uglja, protiv eksploatacije vode itd. Mineralne sirovine neprestano trebaju za moderan život, potrošački mentalitet i komfor koji u 21. vijeku uživamo kao najpametnija vrsta, homo sapiens, na planeti.

Geo Expo



GEO-EXPO 2024 će tražiti odgovor na pitanja održivog razvoja i sklada između potreba i mogućnosti, između mogućeg i nemogućeg, a sve to uz primjenu moderne tehnologije i znanja. Očekuje se dolazak oko 70 eksperata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, S. Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Japana, Velike Britanije, Austrije, Turske i drugih država.

GEO-EXPO 2024 su podržale brojne kompanije iz BiH i svijeta. Zlatni sponzor je kompanija GEO-INVEST iz Sarajeva. Pored izlaganja naučnih radova predviđen je okrugli sto na temu geotehnike i upotrebe prostora sa osvrtom na tragična klizišta u Hercegovini. Predviđena su 3 pozivna predavača, od kojih je Milorad Jovanovski iz Sjeverne Makedonije, podpredsjednik svjetske asocijacije za mehaniku stijena i stijensko inženjerstvo (ISRM).

Program GEO-EXPO 2024.