Vlada TK, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je u 2024 godini raspisalo Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za kapitalne transfere u oblasti turizma - projekti iz oblasti poslovne turističke infrastrukture i jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva na području Tuzlanskog kantona za 2024 godinu, s ciljem povećanja konkurentnosti turističkog sektora na području TK.
Projekat restorana „Jezero“ pod nazivom „Od uštede do ukusne hrane“, usmjeren ka podizaju kvaliteta turističke i gastro ponude u privatnom sektoru, podržan je u iznosu od 14.010,75 KM (ukupna vrijednost projekta: 28.021,50 KM)
Prethodno navedeni projekat obuhvata aktivnosti nabavke i ugradnje nove opreme Njemačkog brenda „Rational“, posebno namijenjene pećnica za ugostiteljske objekte koji priprema termičku obrađenu hranu uz najveću moguću iskorišćenost prostora i poboljšanje kvaliteta hrane, brzinu pečenja i uštedu energije.
„Sve je počelo nabavkom prve parno konvekcijske pećnice još prije 10-ak godina u našoj drugoj PJ Hotel “Senad od Bosne”, koja nam je promijenila pogled na svijet kuhinje. Njemački proizvod Rational je otporan, kvalitetan za termičku obradu hrane sa kombinacijom 3 načina rada – suhi vrući zrak, paru (vlažnu toplinu) ili kombinaciju. Takođe, može se peći više vrsta hrane u isto vrijeme, bez miješanja mirisa u odvojenim komorama. Štedi vrijeme, sirove sastojke, struju i vodu – 34 % manje energije i 53 % manja potrošnja vode. Produktivnost ovakve pećnice se mjeri u broju obroka po satu rada (100-150 obroka u jedan sat). S brojnim uspješno izvršenim projektima iza nas, u pogledu nabavke opreme za PJ Restoran “Jezero”,iskustva nam kazuju da je Rational: kvalitet, snaga i moć, od pripreme i termičke obrade namirnica“- istakla je direktorica restorana „Jezero“ Enida Memić, te dodala:
„Izražavam zahvalnost premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću, kao i Ministru trgovine, turizma i saobraćaja Denisu Bećirović, pomoćnici ministra gđi Dinki Huremović, kao i stručnim saradnicima, za podršku u sufinansiranju projekta. Kao i u prethodnim godinama, prepoznali su kvalitetne projekte i iste podržali, a rezultate ćemo imati priliku vidjeti već u narednom periodu, kada očekujemo povećanje, ali i povratak zadovoljnih gostiju.“