logo tekst 6     

- Iz Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam -

Članovi Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla održali su sjednicu Odbora Udruženja u proširenom sazivu. Na Dnevnom redu sjednice su bile dvije tačke. O JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i funkciji ove ustanovu u podršci privredi TK govorio je Kasim Selimović predsjednik Odbora Udruženja. Na skupu je Aziz Čačković predsjednik OO sajma "LIST" Lukavac i član Odbora Udruženja predstavio Pravilnik o dodjeli nagrade "Zvijezda turizma", a kao i na brojnim prethodnim sjednicama, razgovaralo se i o problematici, temama, pojavama, sa kojima se privrednici okupljeni u ovo komorsko Udruženje već godinama susreću.

TrgovinaOdbora15.okt2

Kasim Selimović predsjednik Odbora Udruženja je iznio niz podataka vezanih za odnos Službe za zapošljavanje TK prema privrednicima i privredi generalno. Istakao je podatak da je na evidenciji Službe za zapošljavanje trenutno više od 75 000 osoba a da, istovremeno, u posljednje dvije godine privrednici imaju veliki i veoma ozbiljan problem zapošljavanja radne snage. "Mi privrednici, poslodavci sa područja TK, očekujemo da nam Služba bude od pomoći, da posreduje kod zapošljavanja i izbora radne snage. Nažalost, sve više je slučajeva da naši zahtjevi ostaju nerealizovani, ne dobijemo niti jednog radnika zaintersovanog za posao. Ovo je jedan od pokušaja da se to promijeni kvalitetnijom saradnjom Službe i privrednika. Smatramo da je neophodno dobro razmotriti i analizirati stanje, preuzeti određene pozitivne i kvalitetne primjere iz okruženja, povesti se za dobrim primjerima i promijeniti postojeće stanje. Nemoguće je da se jedan kandidat ogluši na poziv Službe nekoliko puta, neće da prihvati zaposlenje a i dalje se, kao neko ko ne želi prihvatiti posao, vodi na evidenciji iste te Službe. Tražimo da se osobe koje odbiju poziv i ne prihvataju radno mjesto, skidaju sa evidencije Službe i da se na taj način u određenoj mjeri smanje i nameti, jer privreda izdvaja značajna sredstva za finansiranje osoba koje se nalaze na evidenciji Službe. Ujedno, na taj način bi se otvorile mogućnosti zaposlenja onim osobama koje zaista žele posao, koje su se prijavile u Službu kako bi dobili posao i radili, a ne samo bili podatak u evidenciji i ostvarivali određene benefite. Potrebno je, stava smo u Odboru, hitno pristupiti izmjeni Pravilnika po kojem Služba radi, prilagođavanja svih akata koji bi bili od koristi privredi a time i državi. Trebali bi imati kvalitetniju saradnju na obostrano zadovoljstvo. Potrebno je temeljito pripremiti novi kriterije a mi imamo mehanizme, a i na ovom sastanku su ljudi koji nas predstavljaju u Ekonomsko-socijalnom vijeću, Udruženju poslodavaca FBiH, da dođemo do Federalnih nivoa vlasti kako bi dobili podršku na svim nivoima", izjavio je predsjednik Selimović.

Kako je istakla Razija Majstorović šefica Odjeljenja za podsticaje u zapošljavanju JU Služba za zapošljavanje TK, kroz programe aktivne politike zapošljavanja podržano je 719 poslodavaca kod kojih su zaposlene 1493 osobe. Podržano je i osnivanje 160 malih preduzeća čime je omogućeno i novo zapošljavanje. Nakon potpisivanja novih ugovora, a nakon što je okončan posljednji Javni poziv krajem septembra, ove brojke će biti znatno veće. kažu u Službi za zapošljavanje TK.  "Nastojalo se i na Federalnom nivou sve napraviti transparentno, svi su akti i dokumenti na web stranici, dostupni, i uvijek poslodavcima preporučujemo da sve detalje Ugovora pažljivo pročitaju. Data je mogućnost i zamjene radnika, dva puta po svakom Ugovoru, i zapošljavanje maksimalno 20 radnika po jednom javnom pozivu", izjavila je šefica Majstorović

TrgovinaOdbora15.okt1

Na sjednici Odbora Udruženja predstavljen je Pravilnik o dodjeli nagrade "Zvijezda turizma", nagrada dodijeljenja po prvi put ove godine u okviru Sajma turizma i ekologije "List" Lukavac a dodjeljuje je Privredna/Gospodarska komora FBiH. "Nagrada je dodijeljena doo "Panonika" Tuzla bez kategorija i posebnih kriterije, bila je dodijeljena za izuzetan doprinos razvoju turizma. Kada je u pitanju nagrada koja će biti dodjeljenja u okviru narednog sajma 2020. godine, P/GKFBiH formira poseban tim koji će u periodu od 3 do 6 mjeseci ocjenjivati pristigle kandidature za dodjelu priznanja. Biće to na veoma visokoj i stručnoj razini  i sasvim sigurno je da će kvalitet biti zagarantovan", izjavio je Aziz Čačković predsjednik OO sajma "LIST" Lukavac. Kompletan tekst Pravilnika objavljen je na web stranici Komore: www.kpktz.ba.
Privrednici okupljeni u Odbor ovog komorskog Udruženja i na ovom sastanku su istakli određena nezadovoljstva. Prije svega, stava su da se treba više pažnje posvetiti radu sa firmama članicama Komore, zastupati njihove interese kod relevantnih institucija i nivoa vlasti. S tim u vezi, još jednom je istaknuta neophodnost kvalitetnijeg povezivanja sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH. Stava su da je jaka veza kantonalne sa Privrednom komorom FBiH prilika i mogućnost lakšeg podnošenja inicijativa za promjene određenih propisa, akata, zakona koji se kreiraju na Federalnom nivou a direktno utiču na privrednike u Kantonu. Neophodno je uspostaviti partnerski odnos kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za privređivanje, obezbijedio kvalitetniji poslovni ambijent čime bi na dobitku bili i privreda, država u cjelini a time i privredne komore, stava su članovi Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla.

TrgovinaOdbora15.okt3

P R A V I L N I K "ZVIJEZDA TURIZMA"