logo tekst 6     

 

- Izlagački prostor Vanjskotrgovinske komore BiH sa firmama iz Privredne komore Republike srpske - Tuzlanski kanton zajedničkom i tradicionalnom postavkom pod nazivom "Privreda TK", predstavila Kantonalna privredna komora Tuzla - Održan 47. međunarodni sajam građevinarstva "SEEBBE" -

Seebbe2023BG1

Jedan od najvažnijih regionalnih sajamskih događaja u sektoru građevinske industrije, 47. međunarodni sajam građevinarstva "SEEBBE", održan je u Beogradu na Beogradskom sajmu. Pod sloganom „Gradimo pametno“, ova manifestacija je okupila 430 izlagača, proizvođača i distributera građevinskog materijala i opreme, stručnjake, arhitekte, inženjere, nove trendove i tehnologije, od istraživanja terena i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, te nove namjenske IT tehnologije u svim sektorima građevinarstva. Sajam je otvorio Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.
Izlagački program 47. međunarodnog sajma građevinarstva u Beogradu obuhvatao je širok spektar proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva. Na sajmu su bili prisutni proizvođači i distributeri građevinskog materijala, opreme i alata, kao i predstavnici kompanija koje se bave projektovanjem, izgradnjom i renoviranjem objekata, predstavljeni su svi proizvodi i usluge od izgradnje krova do podne keramike, od građevinskih elemenata do kuća po sistemu ključ u ruke. Među izlagačima su se mogli naći i proizvođači betona, građevinskih blokova, cigala, krovne i fasadne obloge, izolacionih materijala, podnih obloga, stakla, drvenih konstrukcija i drugih materijala koji se koriste u građevinarstvu, proizvođači energetski efikasnih sistema i opreme za klimatizaciju i ventilaciju, kao i mnogi drugi.

Seebbe2023BG2

Ove godine su predstavljeni i proizvođači i distributeri građevinske opreme i alata, kao što su bageri, kamioni, dizalice, kompresori, građevinske mašine, alati za zavarivanje, bušenje, brušenje. Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa novim tehnologijama u građevinarstvu, uključujući pametne sisteme za upravljanje objektima, automatizaciju i digitalizaciju. Posebna pažnja je bila posvećena energetskoj efikasnosti i ekologiji, sa akcentom na najnovijim trendovima i proizvodima koji pomažu u smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. U okviru Sajma građevinarstva održan je i najveći međunarodni sajam u oblasti prirodnog kamena i prateće industrije 13. međunarodni sajam kamena i prateće industrije STONEEXPO SERBIA. Sajam je po tradiciji ponovo bio mjesto susreta profesionalaca u industriji kamena iz Srbije, zemalja regiona i svijeta. Među stalnim izlagačima su bile  vodeće domaće i međunarodne kompanije koje se bave istraživanjem, eksploatacijom i preradom kamena, proizvodnjom mašina, alata i opreme za eksploataciju, preradu, zaštitu i restauraciju kamena. Na ovogodišnjem sajmu su predstavljene nacionalne izložbe Austrije, Crne Gore, Češke Republike, Indije, Kine, Republike Srpske i Turske. Beogradski sajam je tradicionalno na Sajmu građevinarstva dodijelio nagrade za proizvode iz nekoliko robnih grupa, u cilju podsticanja izlaganja novih tehničko-tehnoloških rješenja. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Seebbe2023BG3

Inače, 7. međunarodni sajam građevinarstva "SEEBBE" u Beogradu je okupio kompanije građevinske industrije iz više od 20 zemalja. Kada je u pitanju komorski sistem regije, treba reći da je po prvi put na Sajmu građevinarstva organizovano nastupila PK Crne Gore, da je svoj izlagački prostor imala i Vanjskotrgovinska komora BiH sa firmama iz Privredne komore Republike Srpske a da je Tuzlanski kanton, zajedničkom i tradicionalnom postavkom pod nazivom "Privreda TK", predstavila Kantonalna privredna komora Tuzla. Postavku su sačinjavale firme, članice Komore: "Tehna" Gračanica, "Tuzla kvarc", "Tehnograd Company" Tuzla, "Radius" Gračanica, "Wortmanmetal" Tinja, "Lović&CO" Lukavac, "Bosfor Stil" Živinice, "Yavuz" Živinice, "Herceg" Srebrenik, "Borplastika" Tuzla i "Fibraworld" Gradačac.