logo tekst 6     

"Privreda TK" na sajmu u Gradačcu

- 51. međunarodni sajam šljive -

Sajmovi1

U Gradačcu je održan 51. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive na kome se, na oko pet hiljada metara kvadratnih, predstavilo više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Njemačke i Turske. Organizator te tradicionalne sajamske manifestacije bila je Turistička zajednica grada Gradačca, uz podršku Grada Gradačca i brojnih partnera i sponzora. "Veoma smo zadovoljni jer sve planirane aktivnosti su realizovane. Posebno ističem stručna i naučna predavanja koja su bila veoma sadržajna i nadam se korisna za sve učesnike. Gradačac je krajem augusta ponovo bio centar privrednih, naučnih, turističkih i kulturnih zbivanja u regionu. Imali smo brojne goste iz zemlje i inostranstva. Očekujemo uspostavljenje saradnje lokalnih uprava Gradačca i njemačkog grada Karlsruhe. Zahvaljujem se izlagačima, pokroviteljima, sponzorima i poslovnim partnerima bez čije podrške ne bi smo mogli organizovati ovaj privredno-turistički događaj u našem gradu" rekao je Amir Pašalić, voditelj Turističkog ureda u Gradačcu. Na Sajmu šljive preovladavale su kolektivne izložbe, a na štandovima su se predstavile renomorane kompanije u oblasti proizvodnje i prerade hrane, zaštitnih sredstava, mehanizacije i opreme, institucije i organizacije koje podržavaju razvoj agrara te bankrski sektor. Grad Srebrenik, Opština Modriča, Općina Doboj-Istok, Kanton Sarajevo - Udruženje domaćih proizvođača i prodavača domaćih proizvoda “Naše avlije” Sarajevo, Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BiH, Kantonalna privredna komora TK, Privredna komora USK, Turistička zajednica TK i brojna udruženja građana imali su priliku da predstave proizvode lokalnih proizvođača i prerađivača. Na privrednim i naučno-stručnim skupovima istaknuta je važnost transfera znanja, inovacija i istraživanja u oblasti poljoprivrede, stvaranja mogućnosti konkurentnosti naših poljoprivrednika na inostranom tržištu. Govoreno je o klimatskim promjenama, komparativnim prednostima korištenja autohtonog voća, modrenim pristupima u zaštiti šljive, zakonskim regulativama, prezentovana su nova tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivrede. Vrijedi istaći da je ove godine u Gradačcu otkupljeno 3.000 tona šljive koja je izvezena na inostrano tržište ili za industrijsku preradu. Na tradicionalnoj “Plavoj noći” uručene su zahvalnice otkupljivačima šljive sa područja Gradačca. Zahvalnice su uručene firmama: Bečejac, VIP-Sema, Agro Mujčinović, Mat-Trade, PMG VIP i Maočanka. Ove godne za posjetoce je organizovan sadržajan kulturno-zabavni program, promocije, izložbe i koncerti.

"Privreda TK" na sajmu "EKOBIS" u Bihaću

- 20. međunarodni sajam ekologije - 180 izlagača iz pet zemalja -

Sajmovi2U Sportskoj dvorani Luke u Bihaću održan je 20. međunarodni sajam ekologije - EKOBIS 2024. Ceremoniju svečano otvaranje su predvodili Kemal Hrnjić federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nijaz Hušić premijer Unsko-sanskog kantona, Elvedin Sedić gradonačelnik Bihaća i Armin Kardašević ministar privrede Unsko-sanskog kantona. EKOBIS je prvi put organizovan 2003. godine kao inovativni projekat zasnovan na principima održivog razvoja i odgovornog korištenja prirodnih resursa. Ciljevi sajma uključuju promociju inovativnih proizvoda, tehnologija, malih obrta, turizma te regionalnu saradnju. Sanela Sabljaković, predsjednica Privredne komore Unsko-sanskog kantona, istaknula je kako je EKOBIS tokom svojih 20 godina postao simbol grada Bihaća, ali i regije, okupljajući ove godine preko 180 izlagača iz pet zemalja, na 85 štandova. Ukupno je, kroz prethodne sajmove, učestvovalo više od 4.000 izlagača iz 18 zemalja, a sajam je privukao preko 280.000 posjetitelja. Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić uputio je riječi dobrodošlice svim izlagačima i gostima, naglašavajući značaj sajma za promociju turističkih potencijala Bihaća. Pozvao je prisutne da ostanu duže i podrže lokalne privrednike. Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić naglasio je da sajmovi više nisu samo prilika za kupovinu i prodaju, već predstavljaju platformu za promociju inovacija i održivog razvoja. EKOBIS ima potencijal da postane vodeći događaj u promociji zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i strateškog razvoja kantona. Jubilarni 20. međunarodni sajam ekologije - EKOBIS 2024 održane je od 5. do 8. septembra na lokaciji Sportske dvorane "Luke" u Bihaću. U okviru sajma EKOBIS 2024 održan je i 3. međunarodni sajam turizma - EKOTOUR, te 4. međunarodni sajam obrta. Ovogodišnji sajam pratio je teme zelene tranzicije, tehnologija i energije i nosio je moto "Zajedno bojimo budućnost". Generalni sponzor sajma bili su Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona, a suorganizator Grad Bihać. Podrška sajmu bili su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencija za vodno područje rijeke Save, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i Privredna/Gospodarska komora FBIH.

"Privreda TK" na sajmu u Modriči

- 13. sajam privrede u Modriči -

Sajmovi3

"Sajam privrede Modriča 2024" otvorili su vicepredsjednik Kinesko-evropske asocijacije za tehnološku i ekonomsku saradnju DŽao Sjaofang i načelnik modričke opštine Jovica Radulović, a svoje proizvode i usluge predstavilo je ove godine oko 150 privrednika i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Kine. Radulović je rekao da je zadovoljan organizacijom manifestacije, koju Opštinska razvojna agencija Modriče organizuje trinaesti put uz podršku opštineske uprave. "Nakon pandemije virusa korona nastavili smo sa održavanjem sajma, koji je prešao granice BiH, ali i Evrope", rekao je Radulović otvarajući manifestaciju. On je istakao zadovoljstvo nastavkom partnerstva sa Ambasadom Kine u BiH koja je, nakon prošlogodišnjeg generalnog pokroviteljstva sajmu, i ove godine pružila značajnu pomoć u organizaciji ove privredne manifestacije. Radulović je rekao da privrednici na sajmu pokazuju da privreda u ovoj opštini nije zamrla. "Moramo posebnu pažnju posvetiti privredi, naročito sada kada iz BiH, pa i ovog prostora veliki broj građana odlazi u inostranstvo", rekao je Radulović. Direktor Razvojne agencije opštine Modriča Snježana Vujić rekla je da se sajamodržava u sportskoh hali na 1.000 metara kvadratnih zatvorenog izložbenog prostora, sa 150 izlagača, i na 5.000 metara kvadratnih prostora na otvorenom, gdje su bili izloženi prozvodi seoskog preduzetništva i izložba automobila. Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života. Sajam privrede u Modriči organizuje se od 2010. godine i predstavlja najvažniju privrednu manifestaciju, koja ima tendenciju stalnog razvoja i prerastanja u tradiciju. Organizatori sajma su Razvojna agencija opštine Modriča i Sajam privrede Modriča.

"Privreda TK" na sajmu u Tešnju

- 18. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2024 -

Sajmovi4

U organizaciji Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj održan je 18. Međunarodni sajam privrede Tešanj. Ove godine je ova značajna sajamska manifestacija, trenutno vodeća u Bosni i Hercegovini, okupila više od 611 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i šire. Sajam je održan na prostoru koji obuhvata 25.000 kvadrata na lokalitetu Kamelia d.o.o. – Matuzići općina Doboj Jug. Učesnicima je na raspolaganju i ove godine bio dostupan unutrašnji i vanjski izložbeni prostor za afirmativnu prezentaciju kompanija, njihovih proizvoda i usluga, na privrednom prostoru koji je nosilac ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Prepoznavajući značaj i važnost, kao i usklađivanje sa novim vremenom, fokus ovogodišnjeg Sajma je upravo na biznisu budućnosti koji mijenja cjelokupnu energetsku sliku, smanjuje troškove, osigurava samoodrživost, pospješuje cjelokupan ekonomski razvoj i pristup politikama Evropske unije. Centralna tema 18. izdanja privrednog Sajma bila je "Emisije ugljendioksida u izvoznim proizvodima iz BiH". Ove godine, zemlja partner Sajma bila je Indonezija, a grad partner Cazin. "Mi u Tešnju znamo šta radimo i kuda idemo u javnom i u privatnom sektoru. Znamo šta su nam naredni koraci i znamo šta očekujemo od drugih. Danas smo ovdje da pokažemo bolju i uspješniju Bosnu i Hercegovinu", kazao je u obraćanju na svečanom otvaranju Sajma, Suad Huskić načelnik općine Tešanj.

„Privreda TK“


Značajan broj firmi članica Kantonalne privredne komore Tuzla sačinjava zajedničku izložbenu postavku pod nazivom "Privreda TK". Na sajmovima u Gradačcu, Modrići, Bihaću i Tešnju svoje usluge i proizvode predstavili su:
„Fana“ Srebrenik, „Mlin Nezić” Gradačac, ”Solana” Tuzla, ”TQM” Lukavac, “Lović & Co” Lukavac, ”Imel – Milo selo” Lukavac, ”Eko život” Tuzla, ”Finra” Tuzla, Hotel ”Tehnograd” Tuzla, Hotel ”Vertigos” Tuzla, ”Borplastika” Tuzla, “Radius Gračanica”, “Corn flips” Srebrenik, ”Cydonia” Gračanica, Turistička agencija „Golden tours” Tuzla, Turistička agencija „Transturist“ Tuzla, Turistička zajednica TK, Turistička zajednica Grada Tuzla, “Piemonte“ Tuzla, „Lerim“ Lukavac, „Aronija Okanović” Tuzla, ”Adriatic osiguranje” Tuzla, ”Euroherz osiguranje” Tuzla, ”Triglav osiguranje” Tuzla, “Pašnjak” Tuzla, “Nova Banka” Banjaluka PJ Tuzla, "Annoa" Tuzla, "Azos" doo Tuzla, “MiBospo” Tuzla, "Porta Naturae" d.o.o. Srebrenik, JKP ”Pannonica” d.o.o. Tuzla, UR Etno Restoran “Bardak” Đurđevik, Grupacija pčelara TK, Grupacija gljivara TK, “Alpha smart energy“ Tuzla, „Grin“ Gračanica, „MamaMia“ Tuzla, „Kupres Milch” Kupres, “Aktivus” UG Tuzla, “Senad od Bosne” Lukavac, “Guber” Tuzla, “Cofi” Kalesija, “Terme Ozren” Grarčanica, OR “Api riznica” Živinice.