logo tekst 6     


Delegacija Kantonalne privredne komore Tuzla na čelu sa predsjednikom Nedretom Kikanovićem, upriličila je posjete u gračaničkim firmama "Isowood" i "Širbegović". "Isowood" d.o.o. Gračanica je bosansko–holandska proizvodna kompanija. Osnovna djelatnost kompanije je finalna prerada drveta. Na savremenoj opremi radi se proizvodnja koja se većinom plasira u izvoz, uglavnom na zapadnoevropsko tržište.

KomoraGrac1


Danas je to slobodno se može reći respektabilno preduzeće koje upošljava oko 100 radnika a proizvodnja se odvija na tri odvojene proizvodne linije: Kuhinjske ploče od iverice namijenjene za tržište Jugoistočne Evrope, Masivni i višeslojni podovi, namijenjeni za domaće i ino tržište, Multiplex ploče (šperploče) namijenjene za tržište Holandije. Preduzeće svoj rad u tri proizvodne linije organizuje na površini cca 7.000 m2. Za uspješan rad preduzeće je obezbijedilo i obnavlja međunarodne standarde kvaliteta:CE označavanje proizvoda i FSC certifikat. Iako je većinom izvozno orjentisano svake godine bilježi rast prodaje na domaćem tržištu, i sigurno postaje lider u prodaji pločastih materijala sa raznim uslugama za veliki broj kupaca. U prodajnom asortimanu se pored naših proizvoda može naći i većina repromaterijala za proizvođače namještaja, stolare itd.Delegaciji Komore je predstavljen proizvodni program firme, razgovaralo se o investicijama u nova postrojenja i proširenje asortimenta, aktuelnim problemima u drvoprerađivačkoj industriji, s naglaskom na problem nabavke sirovina.

KomoraGrac2

Dogovoreno je da se u narednom periodu ulože zajednički napori i aktiviraju firme iz drvoprerađivačke industrije da bi se osigurala što kvalitetnija raspodjela domaćeg drvnog sortimenta, s obzirom na značaj djelatnosti i izvoznu orjentaciju. U firmi "Širbegović Inženjering" je predsjednik kikanović Faruku Širbegoviću vlasniku firme,  uručio plaketu povodom 115 godina privrednog udruživanja na području Tuzlanskog kantona a za doprinos privrednom razvoju Tuzlanskog kantona. Riječ je o manifestaciji koju je Komora organizovala krajem prošle godine a kojoj je Faruk Širbegović opravdano bio spriječen prisustvovati.

KomoraGrac4

Razgovarano je o prilikom posjete ovom privrednom gigantu, o proizvodnom programu, dosadašnjim pojektima kao i budućim aktivnostima i pravcima razvoja. Razgovaralo se i o aktuelnim problemima s kojima se suočavaju privrednici  i potrebi intenzivnije saradnje na njihovom rješavanju. U obje firme dogovoreno je da se u najskorijem periodu, učlane u Komoru, pridruže firmama, njih više od 470 koje su članice Kantonalne privredne komore Tuzla.

KomoraGrac3