logo tekst 6     

tekstil

U četvrtak, 4. juna 2020. godine u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana sjednica Odbora Udruženja industrije tekstila, kože i obuće u proširenom sastavu.

Razmatrano je stanje u industriji i aktuelna problematika s kojom se susreće ova radno intenzivna djelatnost. Istaknuti su problemi s kojima su se firme susretale za vrijeme pandemije, a koji se posebno odnose na otežano organizovanje proizvodnje usljed preporuka Federalnog štaba civilne zaštite (obustavljanje javnog prevoza, zatvaranje obdaništa), kašnjenje i nemogućnost nabavke repromaterijala, otkazivanje narudžbi te lošeg odnosa banaka prema privredi u smislu poskupljenja usluga i otežanog uzimanja kredita za održavanje likvidnosti. Istaknuta je i opasnost unošenja zaraze u proizvodne pogone koja bi obustavila proizvodnju na minimalno 15 dana što bi ugrozilo opstanak fabrika, što je bio slučaj u Tešnju, Maglaju i Modriči.
Članovi udruženja su istakli kako će ova industrijska grana najveće posljedice osjetiti u jesen i da je nužna podrška svih nivoa vlasti, s obzirom da ova privredna grana, koja zapošljava 5200 ljudi u Tuzlanskom kantonu (uglavnom žena), zbog sezonskog faktora će samo djelimično moći koristiti subvencije federalnog nivoa, dok na nivou kantona neće ostvariti nikakve subvencije.

Ova branša je jedna od rijetkih koja je nastavila rad i pod izuzetno teškim okolnostima uz sve opasnosti koje je sa sobom nosila pandemija te je dala svoj maksimalni doprinos održavanju privredne aktivnosti, a mjere pomoći i subvencija su izostale.