logo tekst 6     

- Međukomorska sradnja - Stvoriti uslovi za uzvratne posjete i organizovanje B2B susreta –

Osijek1

Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijska komora Osijek, organizovala je susrete privrednika sa područja Tuzlanskog kantona i Osječko-baranjske županije. Tom prilikom privredni subjekti iz dvije prijateljske regije, predstavili su svoje proizvode i usluge. Kako je izjavila Ivana Eraka predstavnice Hrvatske gospodarske komore Županijska komora Osijek, nastavak je dobrih odnosa, dobre dugogodišnje saradnje dvije komore. "Naša bilateralna suradnja je započela još 1998. godine kada smo potpisali sporazum o Euroregionalnoj suradnji. Od tog momenta, mi temeljem Sporazuma a i prijateljskih odnosa, na dobrobit svih naših članica, već niz godina surađujemo na području Euroregije, sajamskih nastupa i izložbi te ovakvih bilateralnih susreta. Koliko je nama važno bosanskohercegovačko tržište a time i tržište Tuzlanskog kantona, i kao poslovni partner i kao suradnik, pokazuje podatak da je Hrvatska gospodarska komora 2018. godine otvorila dva predstavništva HGK u Sarajevu i Mostaru a 2022. godine smo otvorili Hrvatski poslovni klub koji djeluje u Bosni i Hercegovini", izjavila je Ivana Erak viši stručni saradnik u Županijskoj komori Osijek.
Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla također ističe dugogodišnju i veoma kvalitetnu saradnju komora iz Osijeka i Tuzle. "Mi već niz godina sa Županijska komora Osijek imamo dobre bilateralne susrete i ovaj u Tuzli je upravo jedan takav B2B susret sa privrednicima iz Osječko-baranjske županije i Tuzlanskog kantona da bi unaprijedili naše zajedničko poslovanje i podigli to na veći nivo. Moram reći da mi već niz godina sarađujemo, pauza zbog Korone je učinila svoje, i sada ponovo uspostavljamo tu saradnju i idemo dalje u tom odnosu. Doista, resepktabilne firme su došle iz Osječko-baranjske županije i također Tuzlanskog kantona tako da očekujemo da će biti dobrih dogovora i unaprjeđenja poslovanja. Ovdje su prije svega firme iz prehrambene industrije, građevinarstva, trgovine, i u tom smjeru ćemo ići. Znači, to su ono nešto što mi iz ove dvije regije jedni drugima možemo ponuditi i da možemo ostvariti što bolju saradnju", izjavio je predsjednik Kikanović.

Osijek3


Zadovoljstvo organizovanim susretima, nisu krili ni privednici. "Sastanak privrednika sa području Tuzlanskog kantona i nas iz Slavonije, relativno smo blizu, stvarno ima smisla i hvale je vrijedan. Iako danas postoje različiti kanali, svi smo umreženi, svi znamo tko što radi ali ovakvi kontakti, jedan na jedan, mnogo brže razvijaju odnose", rekao je Josip Vitez predstavik vinarije Erdutski vinogradi d.o.o.
B2B susreti su uvijek prilika za nove poslovne kontakte. "Došli smo ovdje ostvariti kontakte sa određenim kupcima. I prije smo radili izvoz na ovom području ali posljednjih godina je to malo stagniralo pa planiramo to ponovo pokrenuti", izjavila je Marijana Štegja predstavnica "Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o."
Među privrednim subjektima koji imaju pozitivna iskustva kada je u pitanju saradnja sa privrednicima iz Osječko-baranjske županije i generalno izvoz u Hrvatsku, svakako je "Fana" Srebrenik. "Mi 40% proizvodnje izvozimo na strana tražišta. Tržište Hrvatske nam prestavlja jedno od glavnih izvoznih opredjeljenja i tamo smo prisutni više od 20 godina. Vrlo su nam značajni ovakvi poslovni susreti jer smo sigurni da će doprinijeti jačanju saradnje sa tržištem Hrvatske i zahvaljujem se Komori što redovno pokreće ovakve aktivnosti za svoje članice", rekao je Alen Džafić predstavnik firme "Fana" Srebrenik.

Osijek2


Za očekivati je da će se početkom naredne godine, stvoriti uslovi za uzvratne posjete i organizovanje B2B susreta u Osijeku. Također, u Komori će se poduzeti aktivnosti na organizovanju uzvratnih posjeta u Tuzli za privednike iz Novog Sada i Beograda, gdje su još prije pandemije a u organizaciji tamošnjih privrednih komora, organizovani B2B susreti za članice Kantonalne privredne komore Tuzla.