logo tekst 6     


- Prvi putnici iz Švedske uspješno stigli u Tuzlu -

Luminwings

Prvi putnici, koji su danas stigli avionom aviokompanije Lumiwings iz Halmstada u Tuzlu, izrazili su zadovoljstvo zbog uspostavljanja avio linija od Tuzle do dva švedska grada (Halmstad i Stokholm).
Nije ni čudo, znaju koliko je preko 2000 km puta uticalo na njihov dolazak u BiH autobusom ili autom, a avionom su tu razdaljinu prešli za 2,5 sata uz povoljnu cijenu avionske karte.
Ovim letom aviokompanija Lumiwings započela je redovne operacije s Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Prvim letom iz Tuzle do Halmstada doputovala je delegacija iz Tuzlanskog kantona, predvođena ministrom trgovine, turizma i saobraćaja TK, Denisom Bećirovićem.

Delegaciju Vlade TK i Međunarodnog aerodroma Tuzla u Švedskoj je dočekao Bojan Šošić, ambasador BiH u Kraljevini Švedskoj, te predstavnici aerodroma Halmstad.

Tuzlanski kanton vratio je svoja krila, rekao je između ostalog ministar Bećirović, koji je istakao prednosti letova, te govorio o narednim planovima.
Linija je vrlo prikladno locirana, između gradova sa izuzetno brojnom bh dijasporom, istakao je ambasador Šošić.

Vjerujemo da će ovo predstavljati veliki iskorak. Ovo je zemlja koju mnogi naši građani smatraju svojom drugom domovinom ali ne zaboravljaju BiH, dodao je ambasador Šošić.

Zadovoljstvo uspostavom konekcije između Tuzle i Halmstada, izrazio je i direktor aerodroma u Halmstadu, Magnus Edman. Nada se da će putovati puno putnika. Ovo je prvi put da imaju vezu tog aerodroma sa ovim dijelom Evrope.

Ministar Denis Bećirović pozdravio je prve putnike koji su se ukrcali u Švedskoj, izražavajući zadovoljstvo u ime Vlade TK.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, Dževad Halilčević, ispratio je i dočekao avion. Nakon slijetanja je govorio o prednostima za građane.

- 600.000 je bio plan putnika za 2023., da nije bilo problema sigurno je da bi i prešli planirani broj ali blizu smo tog broja. Baziranje aviona znači da je moguće pokrenuti više destinacija. Naš cilj je 10 destinacija sa dvije sedmične rotacije, s tim da bi Istanbul bio tri puta sedmično jer je i interes naših građana bio najveći za Istanbul. Sve zavisi od odziva putnika i odgovora drugih aviokompanija, i od toga će zavisiti i projekcije za narednu godinu, dodao je direktor MAT-a.
Avion aviokompanija Lumiwings je Boeing 737-700 sa 149 sjedišta.

Tuzlarije
Sabina Mešić