logo tekst 6     

- Zabrana saobraćaja na mostu Karakaj za vozila teća od 5 tona od 8.4.2024. godine -

karakaj

Izvjestaj o tehničkom pregledu mosta koji se koristi za potrebe medunarodnog granidnog prelaza Karakaj sačinjen je u drugom mjesecu tekuće godine, a koji je, na osnovu uočenih oštećenja na mostu, obavezao na uvođenje zabrane saobraćaja preko mosta za vozila teža od 5 tona zbog oštećenja konstrukcije mosta. U skladu sa međudržavnim sporazumom o održavanju mostova između BiH i Srbije, obaveza održavanja mosta u Karakaju pripada Srbiji. Ozbiljnost oštećenja noseće konstrukcije mosta obavezuje na hitnost u postupanju.
U Republici Srbiji je izrađen projekat saobraćaja i saobraćajne signalizacije na državnom putu u zoni GP "Mali Zvornik" kako bi se provelo tehničko regulisanje saobraćaja zbog oštećenja mosta preko rijeke Drine. Rješenjem od 28.3.2024. godine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije odobrilo je psitavljanje saobraćajne signalizacije u skladu sa projektom.
Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske priprema rješenje o uvođenju ograničenja saobraćaja preko mosta za vozila teža od 5 tona a Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" pripremaju saobraćajnu signalizaciju za postavljanje.
U skladu sa međusobnim dogovorom dvije strane, a radi jednakog postupanja, usaglašeno je da zabrana saobraćaja za voila teža od 5 tona preko međudržavnog mosta u Karakaju stupa na snagu 8.4.2024. godine i trajaće do okončanja postupka rekonstrukijce mosta, o čemu će javnost blagovremeno biti obavještena.